Magnetul







Magnetul este un material sau un obiect care produce câmp magnetic.


 Istoric


 Grecii au descoperit, în antichitate, aproape de orașul Magnezia din Asia Mică, o piatră care are proprietatea de a atrage bucățile de fier. Această rocă este formată dintr-un minereu numit magnetită. Categorii: 1. Magneți naturali – orice bucată din magnetită este un magnet natural 2. Magneți artificiali – aceștia se obțin prin frecarea unor bucăți de fier cu un magnet natural Poli magnetici sunt extremitățile unui magnet, unde este concentrată acțiunea magnetică sau atracția. Magnetul atrage doar corpurile care conțin fier. Un corp din fier, prin contact cu un magnet, se magnetizează. Dacă magneții sunt încălziți, ei își pierd proprietățile. Orice magnet este alcătuit din doi poli, acestea sunt zonele în care se manifestă cel mai puternic proprietățile magnetice.



Magnetizarea

Magnetizarea este un vector \scriptstyle \vec M al cărui modul este momentul magnetic pe unitatea de volum din punctul considerat. Un magnet de calitate în formă de bară poate avea un moment magnetic de magnitudine \scriptstyle 0{,}1 A \cdot m^2 și un volum de \scriptstyle 1 cm^3 = 0{,}000001 m^3 \, , deci o magnetizare medie de \scriptstyle 100{,}000 \frac {A}{m}. Fierul poate avea o magnetizare de circa un milion A/m.


Momentul magnetic

Momentul magnetic este un vector, notat \scriptstyle \vec \mu , care caracterizează câmpul magnetic. Pentru un magnet în formă de bară,  \scriptstyle \vec \mu este îndreptat, pentru orice punct al spațiului din jurul magnetului, de la polul Sud către polul Nord, iar valoarea (magnitudinea) sa crește cu distanța dintre poli.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu